Image
Door Nadia Brans  |  16/11/2023

MEESTER JE EETGEDACHTEN

Beheersen van je gedachten over eten


In onze hectische wereld waarin we constant worden blootgesteld aan verleidingen en stress, is het beheersen van onze gedachten over eten een cruciale stap naar een gezonder leven. Het brein speelt een sleutelrol in het vormgeven van onze eetgewoonten.

Hoe kan je controle krijgen én behouden over je gedachten over eten?

1. Mindful eten als basis

Mindful eten is de kunst van bewust aanwezig zijn tijdens maaltijden. Neem de tijd om te genieten van elke hap, proef de smaken en kauw langzaam. Door bewust te eten, geef je je brein de kans om de signalen van verzadiging te herkennen, waardoor je minder geneigd bent tot overeten.

2. Herkennen van emotioneel eten

Vaak zijn onze eetgewoonten gekoppeld aan onze emoties. Het is essentieel om bewust te worden van de momenten waarop je eet als reactie op stress, verdriet of verveling. Identificeer deze triggers en zoek alternatieve manieren om met emoties om te gaan, zoals meditatie, sporten of praten met een vriend.

3. Positieve affirmaties en visualisaties

Gebruik positieve affirmaties om je mindset te versterken. Herinner jezelf eraan dat gezonde voedingskeuzes bijdragen aan je welzijn. Visualiseer het behalen van je gezondheidsdoelen en hoe je je zult voelen als je bewuste eetkeuzes maakt.

4. Stel realistische doelen

Het stellen van realistische doelen is essentieel voor een gezond eetpatroon. Vermijd extreme diëten en focus op duurzame veranderingen. Werk samen met één van onze erkende diëtisten om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen dat past bij jouw levensstijl en doelen.

5. Bewustwording van voedselassociaties

Onderzoek je gedachten en overtuigingen over voedsel. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je associeert met beloningen of straffen? Het herkennen en veranderen van deze associaties kan leiden tot een gezondere relatie met eten.

6. Hulp zoeken indien nodig

Als het beheersen van je gedachten over eten een uitdaging blijft, aarzel dan zeker niet om professionele hulp in te schakelen. Als diëtisten  zullen wij niet alleen voedingsadvies geven, maar ook ondersteuning bieden bij het omgaan met emotioneel eten en het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten.

 

Het beheersen van je gedachten over eten is een proces dat tijd en toewijding vereist, maar het is een investering in je gezondheid en welzijn. Door bewust te eten, emoties te herkennen en realistische doelen te stellen, kun je de regie nemen over je eetgewoonten en werken aan een gezonder, gebalanceerder leven.


Vraag het aan Nadia | Groepspraktijk Nadia Brans