Image
Door Nadia Brans  |  06/11/2023

HOE OMGAAN MOEILIJKE RELATIE MET ETEN?

Overwinnen van moeilijke relatie met eten


HOE OM TE GAAN MET EEN MOEILIJKE RELATIE MET ETEN?

Eten is een essentieel onderdeel van ons leven. Het voorziet ons niet alleen van de nodige voedingsstoffen, maar het is ook een sociale activiteit en een bron van genot. Toch kunnen sommige mensen een moeilijke relatie met eten ontwikkelen. Dit kan zich uiten in overeten, ondereten, obsessief tellen van calorieën of zelfs eetstoornissen zoals anorexia of boulimia.  Als diëtisten, begrijpen we de complexiteit van deze problemen en begeleiden we je graag naar een gezonde relatie met voeding.

Begrijpen van de oorzaken moeilijke relatie met eten

Mensen ontwikkelen vaak een moeilijke relatie met eten om verschillende redenen. Het kan te maken hebben met emotionele problemen, zoals stress, depressie of angst. Ook maatschappelijke druk om aan bepaalde schoonheidsnormen te voldoen, kan leiden tot problematisch eetgedrag. Het is van essentieel belang om de dieperliggende oorzaken van deze problemen te begrijpen. Net daarom worden er tijdens de eerste consult heel wat open vragen gesteld.

Begeleiding en educatie

Indien nodig maken we je eerst bewust van wat gezonde voeding inhoudt en hoe het je lichaam ten goede kan komen. Tegelijkertijd zullen we je helpen om onrealistische verwachtingen en misvattingen over voeding te corrigeren.

Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon

Voor mensen met een moeilijke relatie met eten is het opbouwen van een gezond eetpatroon vaak een langdurig proces. Het is onze taak om jou stap voor stap te begeleiden en te ondersteunen. Dit kan onder andere betekenen dat we samen met je een evenwichtig maaltijdplan opstellen en je helpen om bewuste keuzes te maken. Daarnaast is het tevens belangrijk om regelmatige follow-up en indien nodig aanpassingen aan het plan te maken, aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren.

Emotionele steun

Een van de meest uitdagende aspecten van het omgaan met een moeilijke relatie met eten is de emotionele component. Onze cliënten kunnen zich schuldig, gefrustreerd en machteloos voelen. Als diëtisten zullen wij hier dan ook een ondersteunende en begripvolle houding aannemen. Je mag je hier veilig voelen. Wij zijn hier om te luisteren, te helpen en jou aan te moedigen op je reis naar een gezondere relatie met voeding.

Verwijzing naar specialisten

Soms zijn eetproblemen zo ernstig dat ze de expertise van specialisten vereisen, zoals een psycholoog of psychiater. Als erkende diëtisten aarzelen we dan ook niet om onze cliënten door te verwijzen naar de juiste professionele hulp (al dan niet binnen onze multidisciplinaire praktijk).

In conclusie, het omgaan met een moeilijke relatie met eten is een complex proces dat geduld, begrip en deskundige begeleiding vereist. Laat ons je helpen om je eetgedrag te verbeteren én een gezondere relatie met voeding te ontwikkelen. Wij willen met jou nieuwe kansen omarmen en een positieve verandering in jouw leven bewerkstelligen. Wees warm welkom!


Vraag het aan Nadia | Groepspraktijk Nadia Brans