Image
Door Nadia Brans  |  03/10/2023

HET NUT VAN PAUZE

Plan bewust pauzes in tijdens je werk


Wist je dat onze hersenen zich maar een beperkte tijd op iets kunnen focussen? Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld anderhalf uur gefocust kunnen blijven, daarna neemt ons concentratievermogen af.

Het blijft voor velen lastig om een kleine pauze te nemen als je het druk hebt, omdat het nu éénmaal logischer voelt om door te werken (even “niks doen” wekt meestal een vaag schuldgevoel op). Je aan een pauze-plan houden zorgt er echter voor dat je op de momenten dat je werkt ook productief bezig bent én dat je effectief rust op de momenten dat je anders “onproductief” wordt.

Advies:

  • Plan best elk anderhalf uur een pauze van 5 à 10 minuten om gefocust verder te kunnen werken.
  • Neem zoveel mogelijk beweging tijdens je pauze. Eenvoudige oefeningen zoals het ronddraaien van de schouders, zwaaien met de armen of uitrekken bevorderen de doorbloeding. Of breng je collega even een bezoekje (liefst die op een andere verdieping werkt, waardoor je de trap moet nemen).
  • Zit je vaak achter je scherm? Weersta dan zeker de verleiding om tijdens je pauze je gsm te nemen (dit overbelast namelijk dezelfde delen van je hersenen).
  • Maak je een lekker theetje of ga voor een flink glas water naar de keuken. Koffie is hemels lekker, maar te veel van dit heilig goedje doet uitdrogen (net zoals alcohol !). En gedehydrateerde hersenen bezorgen je hoofdpijn.
  • Lees iets wat niet werk gerelateerd is (ritsel door een tijdsschrift of de papieren krant).

En pak vanaf nu op z’n tijd die extra pauze, zonder schroom. Want efficiënt pauze nemen loont!


Vraag het aan Nadia | Groepspraktijk Nadia Brans

Categorieën

Alle blogs

Tags

Delen

[social_warfare]