Image
Door Nadia Brans  |  26/10/2023

Het belang van een rustige ademhaling

RUST: Relaxen op voorschrift


HEB JIJ NOOD AAN MEER RUST?

Hoewel de nadruk in onze maatschappij vaak op werk en actie ligt (op hard werken, goed studeren, iets bereiken, voor je huisgenoten zorgen, het huishouden doen etc.) is rust en ontspanning essentieel.  Iedereen heeft het nodig, en elk van ons heeft hierin een eigen authentieke behoefte.

Ons levensritme gaat bijzonder snel. Gelukkig kan je oefenen om in elke situatie rustmomenten te creëren. Rust in je hoofd gaat hand in hand met een rustige ademhaling. Een rustige ademhaling helpt om te ontspannen en te herstellen van alle drukte en stress. Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een lichaam in rust brengt je geest in rust, alsook rust in je hoofd rust brengt in je lichaam.

Een bewuste ademhaling is de ideale manier om jezelf te gronden in het hier en nu. Je maakt contact met je lichaam en leert haar signalen beter te herkennen. Je gaat van het leven in je hoofd naar het leven in je hart. Met bewuste ademhaling kan je invloed uitoefenen op het zenuwstelsel. Een lagere ademhaling geeft een lagere hartslag.   Hierdoor geef je je  lichaam het signaal zich te mogen ontspannen.

Hoe meer je  aan buikademhaling doet, hoe duidelijker het wordt wat het voor je kan betekenen. Goede resultaten zijn dan ook de beste leerschool. Het vergt oefening om hierin te groeien, maar ontdek die kracht van je ademhaling. Een tool bij uitstek om in te grijpen op stress.

Ademhalingsoefening:

Hierbij ga je 4 tellen diep inademen door neus, je adem 4 tellen vasthouden, 4 tellen zachtjes uitademen door mond, 4 tellen rust en dan start je de sequentie opnieuw. Je zal ervaren dat je na circa 4 sequenties al een verschil voelt en je ademhaling algemeen rustiger wordt, ook een tijdlang nadat je de oefening deed. Maak 3x daags een momentje vrij om heel bewust in -en uitademen.

Naast ademhalingsoefeningen kan je ervoor zorgen dat je leven meer stilte, rust en ontspanning  kent. Er zijn diverse manieren om dit in te bouwen in je dagelijks leven.

  • Vermijd multitasken zoveel mogelijk; dit is een recept voor “hersenmilkshake”.
  • Vind rust in beweging en ontdek de kracht van de natuur (wandelen, tuinieren,…)
  • Zoek regelmatig de stilte op (laat de radio af bij het autorijden, ga zonder gsm naar het toilet, …) “Offline is the new luxury”. Veel mensen geraken oververmoeid door een overmaat aan prikkels.
  • Stop met je te vergelijken met anderen, jij bent jij en enkel dat brengt al rust.
  • Durf neen te zeggen en bewust “vrije momentjes” voor jezelf (neem een warm bad, boek een massage, ga naar de sauna, geniet van een ontspannende yogasessie,…) in te plannen

Wat jou rustig en ontspannen maakt is natuurlijk persoonlijk. Kies iets wat bij je past. Kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben.

 


Vraag het aan Nadia | Groepspraktijk Nadia Brans