Anorexia nervosa en de langdurige gevolgen voor de gezondheid

Anorexia nervosa, een ernstige eetstoornis die vooral bij jongeren voorkomt, kan op latere leeftijd langdurige gevolgen hebben voor de gezondheid van degenen die eraan hebben geleden.  Deze aandoening heeft niet alleen invloed op fysieke gezondheid, maar ook op mentale en emotionele welzijn. Als diëtisten hebben wij dan ook een belangrijke rol bij het begeleiden van cliënten die herstellen van anorexia en het beheren van de gevolgen op de lange termijn.

De fysieke gevolgen

  1. Botgezondheid: Anorexia kan leiden tot verlies van botdichtheid, wat op latere leeftijd het risico op osteoporose en botbreuken kan vergroten. Wij helpen daarom bij het ontwikkelen van een voedingsplan dat rijk is aan calcium en vit D om de botgezondheid te ondersteunen.
  2. Hartproblemen: Langdurig ondergewicht dat gepaard gaat met anorexia kan leiden tot hartaandoeningen zoals hartritmestoornissen en cardiomyopathie. Een evenwichtige voeding om het hart te ondersteunen en het risico op schade te minimaliseren is  noodzakelijk.
  3. Spijsverteringsproblemen: Anorexia kan leiden tot langdurige spijsverteringsproblemen, waaronder maagdarmklachten, constipatie en voedselintoleranties. Als diëtist helpen wij graag om deze problemen aan te pakken.

De mentale en emotionele gevolgen

  1. Depressie en angst: Mensen die herstellen van anorexia kunnen vatbaar zijn voor depressie en angst op latere leeftijd. Onze multidisciplinaire samenwerking (erkende diëtisten en psychologen) maakt het mogelijk om  holistische benadering van behandeling aan te bieden.
  2. Lichaamsbeeld en zelfwaardering: Anorexia kan een blijvende impact hebben op het lichaamsbeeld en de zelfwaardering van een persoon. .
  3. Eetgewoonten en voedselrelaties: Anorexia kan leiden tot verstoord eetgedrag en een gecompliceerde relatie met voedsel. Als erkende diëtisten helpen wij op onze beurt graag bij het herstellen van gezonde eetgewoonten en het opbouwen van een positieve relatie met voeding.

Wat mag je verwachten van onze diëtist, gespecialiseerd in verstoord eetgedrag en eetstoornissen?

  1. Individueel afgestemde voedingsplannen: voedingsplannen die zijn afgestemd op de unieke behoeften, rekening houdend met leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en hersteldoelen.
  2. Voedingseducatie: het verstrekken van educatie over voeding en gezonde eetgewoonten is essentieel om onze cliënten zo te helpen betere keuzes te maken en te begrijpen hoe voeding hun gezondheid beïnvloedt.
  3. Ondersteuning bij emotioneel herstel:  er wordt empathisch geluisterd naar de zorgen en angsten van onze cliënten en we helpen hen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfwaardering.
  4. Samenwerking van ons multidisciplinaire team: dit maakt het natuurlijk mogelijk om een uitgebreide benadering van herstel aan te bieden.

Conclusie

Anorexia nervosa kan op latere leeftijd langdurige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van degenen die eraan hebben geleden.  Met deskundige begeleiding en ondersteuning kan de cliënt die herstelt van anorexia op latere leeftijd weer een gezonder, evenwichtiger en gelukkiger leven leiden.

Wees warm welkom in onze groepspraktijk te Retie!