Bodyshaming

Als diëtist willen we ons niet alleen focussen op wat we in ons lichaam stoppen, maar ook op hoe we over ons lichaam denken en praten. Bodyshaming is een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor een gezonde levensstijl.

Bodyshaming is het bekritiseren, bespotten of vernederen van je eigen lichaam of dat van anderen. Het kan schadelijke gevolgen hebben voor je mentale en emotionele welzijn, en zelfs je fysieke gezondheid beïnvloeden. Het is belangrijk om bodyshaming te vermijden en zelfliefde/eigenwaarde te omarmen.

Waarom bodyshaming vermijden?

  1. Zelfliefde bevordert positieve keuzes: Wanneer je van jezelf houdt en je lichaam respecteert, ben je eerder geneigd om positieve keuzes te maken voor je gezondheid, zoals gezonde voeding en lichaamsbeweging, vanuit een plaats van liefde en zorg.
  2. Mentale gezondheid: Bodyshaming kan leiden tot angst, depressie en een laag zelfbeeld. Het is van cruciaal belang om vriendelijk en ondersteunend te zijn voor jezelf om je mentale gezondheid te beschermen.
  3. Eetgewoonten: Een negatief zelfbeeld kan eetstoornissen aanwakkeren. Het is belangrijk om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen, gebaseerd op voedzame keuzes in plaats van schuld of schaamte.
  4. Emotionele welzijn: Zelfliefde en eigenwaarde dragen bij aan een positieve emotionele toestand. Een positieve mindset kan stress verminderen en bijdragen aan algemeen welbevinden.
  5. Positieve omgeving: Door zelfliefde en eigenwaarde uit te stralen, kun je anderen inspireren om hetzelfde te doen. Dit bevordert een positieve en ondersteunende omgeving.
  6. Gezonde levensstijl: Je kunt een gezonde levensstijl leiden zonder jezelf te veroordelen. Het draait om evenwicht, zelfzorg en genieten van het leven.

Als diëtisten willen wij benadrukken dat een gezond lichaam veel meer is dan een “perfecte” maat of gewicht. Het gaat om gezonde gewoonten, voedzaam eten, beweging, en bovenal, liefde en acceptatie van jezelf zoals je nu bent. Je verdient het om van jezelf te houden!

Dus, laten we samen werken aan een gezonde levensstijl, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest en ziel. Laat ons afstand nemen van bodyshaming en in plaats daarvan streven naar een positieve, ondersteunende en liefdevolle benadering van gezondheid.