De gevaarlijke interactie van pompelmoes(sap) op medicijnen

Slecht nieuws voor mensen die dol zijn op pompelmoes en daarnaast medicijnen nemen.  Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat pompelmoes(sap) de werking van bepaalde medicijnen in ons lichaam kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot ongewenste en mogelijk gevaarlijke bijwerkingen.

De interactie tussen pompelmoes en medicijnen wordt veroorzaakt door verbindingen in de vrucht genaamd furanocumarines, die het enzym cytochroom P450 remmen. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van veel geneesmiddelen in ons lichaam. Wanneer de activiteit van dit enzym wordt geremd door pompelmoes, kunnen medicijnen langer in het lichaam blijven dan bedoeld, waardoor de concentratie ervan in het bloed gevaarlijk kan toenemen.

Voorbeelden van geneesmiddelen die mogelijk worden beïnvloed zijn onder andere statines (cholesterolverlagende medicijnen), calciumantagonisten (gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk) en sommige psychofarmaca. Het is essentieel dat mensen die deze medicijnen gebruiken, hun huisarts/apotheker raadplegen over het juiste gebruik van pompelmoes(sap) om mogelijke interacties te voorkomen.