De rol van voeding bij jichtbeheersing

Jicht is een vorm van inflammatoire artritis, gekenmerkt door plotselinge, hevige pijn, roodheid en zwelling in de gewrichten, meestal in de grote teen. Het wordt veroorzaakt door hoge niveaus van urinezuur in het bloed, wat kan leiden tot de vorming van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Voeding speelt een cruciale rol in het beheersen van jichtaanvallen en het verlagen van het urinezuurgehalte in het lichaam.

Hierbij enkele voedingsadviezen voor mensen met jicht:

* Voedingsmiddelen om te vermijden:

  • PURINERIJKE VOEDING: Purines zijn chemische verbindingen die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen en in het lichaam worden afgebroken tot urinezuur. Het verminderen van de inname van purinerijke voedingsmiddelen zoals rood vlees, orgaanvlees (zoals lever), en sommige vissoorten (zoals ansjovis, haring en makreel) kan helpen het urinezuurgehalte te verlagen.
  • ALCOHOL: Vooral bier en gedistilleerde dranken zullen de urinezuurproductie verhogen en de uitscheiding van urinezuur verminderen, waardoor het risico op jichtaanvallen toeneemt.
  • SUIKERHOUDENDE DRANKEN/VOEDINGSMIDDELEN: Fructose, een soort suiker, kan het urinezuurgehalte verhogen. Het is raadzaam om de inname van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen met veel fructose (max. 2 stuks fruit/d, bij voorkeur arm in natuurlijke suikers) te beperken.

* Aanbevolen voedingsmiddelen:

  • WATER: Voldoende water drinken helpt om urinezuur door de nieren te spoelen.
  • MAGERE ZUIVEL: Studies hebben aangetoond dat melkproducten met een laag vetgehalte het risico op jichtaanvallen kunnen verminderen door het urinezuurgehalte te verlagen.
  • VEZELRIJKE VOEDINGSMIDDELEN: Groenten, fruit en volkoren producten helpen het urinezuurgehalte te beheren.
  • VITAMINE C: Vitamine C verlaagt het urinezuurgehalte. Overweeg regelmatig voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals appelsienen, kiwi’s, en paprika’s.

* Leefstijl- en voedingstips:

  • GEZOND GEWICHT: Overgewicht verhoogt het risico op jicht. Een geleidelijk gewichtsverlies, zonder te vasten of extreme diëten, wordt aanbevolen.
  • PLANTAARDIGE EIWITTTEN: Vervang de inname van vlees/vis vaker door plantaardige eiwitten.
  • ALCOHOL MET MATE: Als alcohol wordt geconsumeerd, doe dit dan met mate. Overweeg alcohol volledig te vermijden tijdens een jichtaanval.

Een zorgvuldig beheer van de voeding kan significant bijdragen aan het verminderen van het risico op jichtaanvallen en het beheersen van de symptomen. Het is belangrijk om een gebalanceerd voedingspatroon te volgen dat rijk is aan vezels, laag in purines en suikers, en gehydrateerd te blijven.

Het raadplegen van één van onze  diëtisten kan nuttig zijn om een persoonlijk voedingsplan op te stellen dat rekening houdt met individuele gezondheidsbehoeften en voedingsvoorkeuren.