De wisselwerking tussen darmgezondheid en mentaal welzijn

Als je buikpijn krijgt als je je gestrest voelt, dan heb je wellicht al eens eerder ontdekt dat er een verband is tussen je hersenen en je darmen.

Daarnaast zijn “het is je broek doen van angst” of “vlinders in de buik” onder andere mooie beeldspraken waaruit blijkt dat onze darmen wel degelijk in verbinding staan met onze mentale toestand.

De bezenuwing tussen onze hersenen en onze darmen, algemeen bekend als de darm-hersenas, is namelijk vrijwel het drukste communicatienetwerk van het menselijk lichaam. Deze signalen zijn bi-directioneel, wat betekent dat deze in beide richtingen verloopt tussen darmen en hersenen.

Deze wisselwerking verloopt via autonome zenuwvezels, hormonen, neurotransmitters, korteketen-vetzuren en signaalstoffen van het immuunsysteem.

Zo heeft onderzoek aangetoond dat verstoringen in de darm-hersenas kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder stemmingsstoornissen, stofwisselingsstoornissen en immuun gerelateerde aandoeningen. Met name is aangetoond dat stress een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van darm gerelateerde aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), alsook cognitieve klachten, angsten en depressie het symptoom kunnen zijn van een verstoord microbioom.

Om een gezonde darm-hersenas te behouden, is het belangrijk om stressmanagement te doen, een evenwichtig voedingspatroon te volgen dat rijk is aan vezels en gefermenteerd voedsel, en antibiotica te vermijden die de darmflora kunnen verstoren. Ook zijn regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap bijzonder belangrijk voor het behoud van de darmgezondheid.