Hulp te vragen, durf jij dit?

Hulp te vragen is een teken van kracht, geen zwakte

Hulpvraagverlegenheid is iets waar veel mensen last van hebben. Velen onder ons zijn eerder geneigd om alles zelf op te lossen,  willen anderen niet belasten met hun problemen/vraagstuk of zijn nu éénmaal zo opgevoed om steeds, onder elke omstandigheid, zelfstandig te handelen…..  Uitgerekend diegene die zelf altijd klaar staat voor een ander, vindt het vaak des te moeilijker om hulp te vragen. Iemand die van nature geneigd is om snel hulp te bieden, vindt het vaak nog lastiger om hulp te vragen en te ontvangen. Soms worden er wel enkele “vage hulpkreten” uitgezonden, maar dat is anders dan wel effectief “de vraag” te stellen.

Advies:

Het is oké om hulp te vragen. Om hulp vragen betekent niet dat je zwak bent, wel dat je wijs bent.  Toegeven dat je hulp nodig hebt is een teken van kracht;  je onderkent dat je ergens mee zit en er zelf niet uitkomt. Hierdoor zet je een proces in werking om je beter te voelen en profiteer je daarna zelf van deze opgedane kennis in de toekomst.

Als je worstelt met problemen, aarzel dan niet om steun te zoeken bij vrienden, familie of professionals. Samenwerken om uitdagingen aan te gaan, is een positieve stap richting welzijn en groei. Anderen helpen je graag,  dus schuif je trots en angst gewoon opzij en schakel die hulp(lijn) in. Dit is een moedige stap op weg naar het overwinnen van obstakels. Of het nu gaat om persoonlijke problemen, gezondheidszorgen of emotionele uitdagingen, onthoud dat u niet alleen hoeft te zijn. Er is bijzonder veel kracht in kwetsbaarheid….