Gezondheidsvoordelen van konjac

De konjac-plant (ook gekend onder de naam duivelse tong, slangenpalm en vodoo Lilly) heeft een zetmeelachtige wortel, een knol genaamd, die rijk is aan voedingsvezels genaamd “glucomannan”. Dit is het deel van de plant dat wordt gebruikt als vezelrijk voedingssupplement, alsook om meel en gelei te maken.

Konjac vormt dan ook een vaste waarde in de traditionele Japanse keuken en bij Chinese geneesmiddelen.

Wat zijn de bewezen voordelen van konjac?

1. Diabetes management

Onderzoek (*1) heeft aangetoond dat het consumeren van een combinatie van glucomannan en Amerikaanse ginseng een matige verbetering in diabetes type 2 aangeeft. Bovendien toonde een rapport uit 2015 (*2) aan dat glucomannan mensen met diabetes ertoe bracht minder snel voedsel te eten dat hun bloedsuikerspiegel zou kunnen verhogen.

Dit komt omdat ze langer een gevoel van verzadiging ervaarden.

2. Optimaliseren van de stoelgang

Het gebruik van een glucomannan-supplement geeft minder neiging tot constipatie door de grote hoeveelheid water die deze voedingsvezel kan opnemen en bijgevolg resulteert in een vergroting van het ontlastingsvolume.

Zo kan dit supplement helpen om de stoelgang van een persoon te reguleren.

Een onderzoek uit 2006 (*3) wees uit dat reeds een bescheiden dosis glucomannan de stoelgang bij volwassenen met 30% verbeterde. Onderzoekers ontdekten ook dat het oplosbare voedingsvezelsupplement hielp de darmgezondheid te verbeteren bij mensen met constipatie. Uit een recent onderzoek uit 2017 (*4) bleek dat het gebruik van glucomannan de frequentie van stoelgang bij kinderen met obstipatie verbeterde.

3. Prebiotisch effect

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde gunstige bacteriesoorten in het lichaam bevorderen, met als gevolg allerlei positieve effecten voor de gezondheid teweeg brengt.

Een onderzoek (*5) uit 2010 naar de prebiotische activiteit van glucomannan toonde aan dat in combinatie met inuline, de groei van heilzame darmbacterieën gestimuleerd werd.  Glucomannan is dus m.a.w. een waardevol prebioticum.

4. Bevorderen van gewichtsverlies

Glucomannan afkomstig uit konjac kan volgens EFSA bijdragen tot gewichtsverlies in de context van een energiebeperkt dieet. Dit blijkt uit een uitgebreide analyse van de diverse studies (*6). Dit gunstig effect wordt verkregen bij 3 g glucomannan/dag verspreid over 3 innames van 1 g met 1 tot 2 glazen water voor de maaltijd (bron EFSA, Commission Regulation (EU) 432/2012 of 16/05/2012

5. Verbetering van de cholesterol

Een verhoogde cholesterol doet het risico op hart- en vaatziekten toenemen. Wateroplosbare vezels worden tevens aangeraden in de strijd cholesterol onder controle te krijgen.

Glucomannan kan bijdragen tot het in stand houden van het normale cholesterolgehalte in het bloed (*7). Dit gunstig effect wordt verkregen bij een inname van 4 g glucomannan/dag (bron EFSA, Commission Regulation (EU) 432/2012 of 16/05/2012).

We bieden daarom konjac ook aan in onze webshop als een vezelrijk voedingssupplement/bindmiddel in poedervorm dat kan worden toegevoegd aan warme en koude vloeistoffen en gepureerde gerechten.

Referenties wetenschappelijk onderzoek & Europese gezondheidsclaims

  • (*1) Onderzoek 1: Co-administration of a konjac-based fibre blend and American ginseng (Panax quinquefolius L.) on glycaemic control and serum lipids in type 2 diabetes: a randomized controlled, cross-over clinical trial. (Jenkins AL, Morgan LM, Bishop J, Jovanovski E, Jenkins DJA, Vuksan V. 2017)
  • (*2) Onderzoek 2: Health benefits of konjac glucomannan with special focus on diabetes. (Bakht Ramin Shah , Bin Li, Ling Wang, Shilin Liu, Yan Li, Xu Wei, Jin Weiping, Li Zhenshun. 2015)
  • (*3) Onderzoek 3: Supplementation of Konjac Glucomannan into a Low-Fiber Chinese Diet Promoted Bowel Movement and Improved Colonic Ecology in Constipated Adults: A Placebo-Controlled, Diet-Controlled Trial. (Hsiao-Ling Chen, Han-Chung Cheng, Wen-Tsu Wu, Yann-Jiu Liu, Su-Yuan Liu. 2006)
  • (*4) Onderzoek 4: Effect of glucomannan on functional constipation in children: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. ( Han Y, Zhang L, Liu XQ, Zhao ZJ, Lv LX. 2017)
  • (*5) Onderzoek 5: Konjac glucomannan hydrolysate beneficially modulates bacterial composition and activity within the faecal microbiotica. (M.L. Connolly, J.A. Lovegrove, K.M. Tuohy. 2010)
  • (*6) Onderzoek 6: Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. (Birketvedt GS, Shimshi M, Erling T, Florholmen J. 2005)
  • (*7) Onderzoek 7: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein. (Hoang Vi Thanh Ho, Elena Jovanovski, Andreea Zurbau, Sonia Blanco Mejia, John L Sievenpiper, Fei Au-Yeung, Alexandra L Jenkins, Lea Duvnjak, Lawrence Leiter and Vladimir Vuksan. 2017)