Het begrijpen en overwinnen van binge eating

Binge eating is een ernstige eetstoornis die zich kenmerkt door perioden van overmatige voedselinname, waarbij een persoon het gevoel heeft de controle te verliezen. Dit gedrag gaat vaak gepaard met gevoelens van schaamte, schuld en angst, en kan zowel fysieke als emotionele gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat is binge eating?

Deze eetstoornis wordt gekenmerkt door het regelmatig en herhaaldelijk consumeren van grote hoeveelheden voedsel binnen korte tijd, vaak zonder enige vorm van zelfbeheersing. Tijdens deze periodes ervaart de persoon intense emoties zoals angst, stress of verdriet. In tegenstelling tot boulimia nervosa, vertonen mensen met binge eating geen dwangmatig gedrag om de extra calorieën kwijt te raken, zoals braken of overmatig sporten.

Oorzaken

Hoewel de exacte oorzaken van binge eating complex zijn en variëren van persoon tot persoon, zijn er enkele veelvoorkomende factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze eetstoornis:

 1. Psychologische factoren: Binge eating kan worden geassocieerd met psychologische problemen zoals depressie, angst, lage zelfwaardering en emotionele trauma’s.
 2. Genetische aanleg: Er is enig bewijs dat binge eating in sommige gevallen een genetische component kan hebben, waarbij familiegeschiedenis een rol speelt.
 3. Omgevingsfactoren: Sociale druk, lichaamsbeeld-idealen en gewichtsobsessie kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze eetstoornis.

Gevolgen van binge eating

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van een persoon. Enkele van de mogelijke gevolgen zijn:

 1. Gewichtstoename: Het overmatig consumeren van calorieën leidt vaak tot gewichtstoename, wat kan leiden tot obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen.
 2. Geestelijke gezondheid: Deze eetstoornis is vaak gekoppeld aan gevoelens van schaamte, schuld en depressie, waardoor de mentale gezondheid wordt aangetast.
 3. Lichamelijke gezondheid: Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen.
 4. Sociale isolatie: Schaamte en schuldgevoelens kunnen leiden tot sociaal isolement, waardoor de kwaliteit van leven verslechtert.

Overwinnen

Het overwinnen van binge eating vereist professionele hulp en toewijding van de persoon die eraan lijdt. Enkele stappen die kunnen helpen bij herstel zijn:

 1. Zoek professionele hulp: Een diëtist (bij voorkeur in combinatie met een psycholoog)  kan helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken en het ontwikkelen van een behandelplan.
 2. Gedragsverandering: Het aanleren van gezonde eetgewoonten en emotionele regulatie is essentieel voor herstel.
 3. Steunnetwerk: Het hebben van een ondersteunend netwerk van vrienden en familie kan een verschil maken in het herstelproces.
 4. Zelfzorg: Het beoefenen van zelfzorgtechnieken zoals mindfulness, yoga en ontspanningsoefeningen kan helpen bij het verminderen van stress en emotie-eten.

Conclusie

Binge eating is een ernstige eetstoornis met aanzienlijke gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid. Het is van cruciaal belang om professionele hulp te zoeken en stappen te ondernemen om deze stoornis te overwinnen. Met de juiste ondersteuning en toewijding is herstel mogelijk, en kan men een gezondere en gelukkigere levensstijl bereiken.