Het beheersen van crohn met specifiek koolhydratendieet

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmziekte die elk deel van het maag-darmkanaal kan aantasten, van de mond tot de anus. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, spelen genetische predispositie, een verstoorde immuunrespons, omgevingsfactoren en de darmmicrobiota een rol in de ontwikkeling en het verloop van de ziekte. Symptomen variëren, maar omvatten vaak buikpijn, diarree (soms met bloed), vermoeidheid en gewichtsverlies. Omdat er geen genezing is, richten behandelingen zich op het verminderen van de symptomen en het bevorderen van langdurige remissie.

Voeding speelt een cruciale rol in het beheer van de ziekte van Crohn, niet alleen vanwege de impact op de algemene gezondheid, maar ook omdat bepaalde voedingsmiddelen de symptomen kunnen verergeren. De individuele respons op voeding kan sterk variëren, wat het identificeren van specifieke voedingsmiddelen die klachten veroorzaken of verminderen, belangrijk maakt.

Te elimineren voedingsmiddelen

  • Poly- en disachariden: Deze complexe suikers, gevonden in veel bewerkte voedingsmiddelen, granen en bepaalde groenten en fruit, kunnen moeilijk te verteren zijn voor mensen met de ziekte van Crohn. Ze kunnen fermenteren in de darm, wat leidt tot gasvorming, buikpijn en diarree. Het verminderen of elimineren van deze voedingsmiddelen en het vervangen door monosachariden (eenvoudige suikers die gemakkelijker te verteren zijn) kan sommige patiënten helpen hun symptomen te beheersen.
  • Zetmeelrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen rijk aan zetmeel, zoals brood, pasta, sommige granen en aardappelen, kunnen ook problematisch zijn. Zetmeel kan bijdragen aan darmontsteking en symptomen verergeren bij sommige mensen met Crohn. Het vervangen van deze voedingsmiddelen door zetmeelarme alternatieven kan verlichting bieden.
  • Voedingsvezels: Hoewel vezels belangrijk zijn voor de darmgezondheid, kunnen sommige typen vezels (zoals die in rauwe groenten en fruit) moeilijk te verteren zijn en symptomen verergeren bij mensen met vernauwingen of ernstige ontstekingen. Het koken van groenten en het kiezen van oplosbare vezelbronnen kan helpen.
  • Lactose: Veel mensen met de ziekte van Crohn ervaren lactose-intolerantie. Het vermijden van zuivelproducten ( behalve harde kazen en yoghurt meer dan 24 h gefermenteerd) of het kiezen van lactosevrije alternatieven kan de spijsvertering verbeteren en symptomen verminderen.
  • Vette voedingsmiddelen: Vetrijke voedingsmiddelen, vooral die met veel verzadigde en transvetten, kunnen de spijsvertering belasten en diarree verergeren bij sommige mensen met de ziekte van Crohn.

Aanbevolen aanpak

Het bijhouden van een voedseldagboek kan nuttig zijn om te identificeren welke voedingsmiddelen symptomen verergeren. Daarin wordt genoteerd wat en wanneer men eet, en welke symptomen ervaren worden. Dit kan helpen bij het opsporen van patronen en specifieke voedingsmiddelen die vermeden moeten worden.

De voedingsaanpak voor het beheer van de ziekte van Crohn is zeer individueel. Het wordt sterk aanbevolen om samen te werken met onze diëtist die gespecialiseerd is in inflammatoire darmziekten. Zij helpt bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd voedingsplan, rekening houdend met voedselintoleranties, voedingsbehoeften en de huidige gezondheidstoestand.