Inmiddels is iedereen er wel redelijk van overtuigd dat voldoende slaap net zo belangrijk is als een evenwichtig voedingspatroon binnen een gezonde levensstijl. Toch blijkt een slaaptekort jammer genoeg bijna standaard bij onze manier van leven te behoren. Nochtans is uit onderzoek gebleken dat een chronisch slaaptekort de kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en depressies vergroot.Een tekort aan slaap brengt je op vele vlakken behoorlijk uit balans. Een goede nachtrust is het fundament van een gezond, ontspannen én gelukkig leven.
Tijdens onze slaap herstelt lichaam én geest. Slaaptekort brengt het hormonaal systeem in de war, waardoor je de controle over je eetgedrag verliest. Het heeft een negatieve impact op je humeur, je geheugen en op je immuunsysteem. Kortom, door goed te slapen geef je jezelf qua gezondheid de beste kansen.
Hoeveel slaap je juist nodig hebt, verschilt van mens tot mens
Voor volwassenen geldt doorgaans een gemiddelde van 7 à 8 uur.
7 concrete tips om je slaapkwaliteit te verbeteren bij slaaptekort:
- Breng regelmaat in je slaapritme; ga indien mogelijk op een vast tijdstip slapen en sta rond hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend.
- Vermijd ‘s avonds zware maaltijden of suikerrijke snacks.
- Bouw je dag rustig af; doe geen zware inspanningen net voor het slapengaan. Geniet van een warm bad, luister naar ontspannende muziek, maak een rustige avondwandeling, mediteer of doe eventueel een yoga-oefening.
- Beperk ‘s avonds het gebruik van opwekkende stoffen, alsook alcohol als “slaapmutsje”.
Het stimulerende cafeïne (o.a. in koffie, bepaalde theesoorten, cola en chocolade) blijft tot 6 à 8 uur actief in je lichaam en alcohol verandert de structuur van je slaap (inslapen kan verbeteren, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit). Een glas warme melk of kruideninfusies o.b.v kamille, valeriaan, passiebloem en linde zijn meer aangewezen voor je je reis naar dromenland inzet
- Reserveer je slaapkamer enkel voor slaap en liefde.
- Bij voorkeur geen TV, noch tablets of gsm in de slaapkamer. Het blauwe licht van beeldschermen verhindert daarnaast de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine (een blauwlichtfilter installeren als je lange werkdagen maakt, is mogelijks aangewezen).
- Focus op je ademhaling. Als er allerlei gedachten door je hoofd spoken, volg dan je buikademhaling bij het in – en uitademen. Je zal ervaren dat je rustiger wordt.
- Zorg voor een rustige, koele en goed verduisterde slaapkamer. Fel licht verhindert de aanmaak van het slaaphormoon. De ideale temperatuur is 16 à 18 graden°.
De éne nacht kan wat rommeliger zijn dan wel de andere. Erger je niet meteen. Bij chronische slaapproblemen is het echter best om een arts te raadplegen.