Hoe je opvoedstijl het eetgedrag van je kinderen beïnvloedt

De opvoedstijl speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van eetgedrag bij kinderen. Onderzoek toont namelijk aan dat een positieve, ondersteunende opvoedstijl, waarbij ouders leiding geven maar ook ruimte bieden voor het kind om zelf keuzes te maken, leidt tot gezondere eetgewoonten. Deze benadering, vaak aangeduid als de “autoritatieve opvoedstijl”, moedigt kinderen aan om te luisteren naar hun eigen lichaamssignalen en zelfstandig gezonde keuzes te maken.

Enkele tips voor het stimuleren van gezond eetgedrag:

  1. Wees een rolmodel: Kinderen leren door na te doen. Door zelf gezonde keuzes te maken en gevarieerd te eten, toon je hoe plezierig en normaal dit gedrag is.
  2. Bied keuzes aan: Geef jouw kinderen een stem in wat er gegeten wordt. Dit betekent niet dat ze carte blanche hebben, maar wel dat je gezonde opties aanbiedt waaruit ze kunnen kiezen.
  3. Betrokkenheid bij het koken: Laat kinderen helpen met boodschappen doen en het bereiden van maaltijden. Dit verhoogt niet alleen hun interesse in voedsel, maar het geeft ze ook kennis over wat er in hun eten gaat en hoe het bereid wordt.
  4. Vermijd machtstrijd: Maak van eten geen strijdveld. Het dwingen van kinderen om alles op hun bord te eten, kan averechtse effecten hebben, zoals weerstand tegen voedsel of een verstoorde relatie met eten.
  5. Regelmaat en routine: Probeer de maaltijden op regelmatige tijden te houden. Een routine helpt kinderen bij het ontwikkelen van verwachtingen en stabiliteit rondom eten.

Als diëtisten zijn wij er om jou  te helpen bij het navigeren door de uitdagingen van ouderlijke voedingskeuzes en het ondersteunen van een gezond eetpatroon bij jouw kinderen. Een doordachte opvoedstijl zal een belangrijke bijdrage leveren aan het voedingsgedrag van je kind, wat op z’n beurt weer levenslange voordelen voor hun gezondheid kan hebben. Heb je vragen of heb je  behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kunnen we een voedingsplan opstellen dat past bij jouw gezin!