Intuïtief eten

Een gezonde relatie met voeding is niet altijd eenvoudig is. Het moderne voedingslandschap is doordrenkt met eetrestricties, voedseltrends en sociale druk om bepaalde lichaamsnormen te bereiken. Intuïtief eten is een benadering die de nadruk legt op het cultiveren van een gezonde relatie met voeding, zonder het stigma van strikte diëten.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een voedingsbenadering die draait om luisteren naar je lichaam en vertrouwen op je natuurlijke signalen van honger en verzadiging. Het werd ontwikkeld door Evelyn Tribole en Elyse Resch en omvat volgende principes:

 1. Verwerpen van diëten: Intuïtief eten moedigt je aan om afscheid te nemen van strengheid in je eetpatroon. Het gelooft dat strikte eetschema’s vaak leiden tot ongezonde eetgewoonten en een negatieve relatie met voeding.
 2. Luisteren naar je lichaam: Het draait om het herstellen van het vertrouwen in je lichaam om te weten wanneer je honger hebt en wanneer je vol zit. Je leert te reageren op de signalen die je lichaam je geeft.
 3. Genieten van voeding: Intuïtief eten gaat over het kiezen van voedingsmiddelen die je lekker vindt en die voedzaam zijn. Het moedigt je aan om te genieten van eten zonder schuldgevoel.

Hoe intuïtief eten jou kan helpen?

 1. Gewichtsbeheer: Intuïtief eten kan je helpen een gezond gewicht te behouden, omdat je leert te vertrouwen op je lichaamssignalen en niet gedreven wordt door externe regels.
 2. Verbeterde lichaamsbeeld: Door te stoppen met strikte dieetregels en te focussen op het luisteren naar je lichaam, kun je een positiever lichaamsbeeld ontwikkelen.
 3. Minder eetbuien: Het toelaten van alle voedingsmiddelen in je dieet zonder restricties kan eetbuien verminderen, omdat er geen ‘verboden’ voedingsmiddelen meer zijn.
 4. Emotioneel welzijn: Intuïtief eten kan je helpen om een gezondere relatie met voeding te ontwikkelen en stress/schuldgevoelens te verminderen.

Hoe begin je met intuïtief eten?

 1. Sta open voor verandering: De overgang van een strikt dieetgerichte benadering naar intuïtief eten kan tijd kosten en is een proces van bewustwording. Wees geduldig met jezelf.
 2. Luister naar je lichaam: Probeer aandachtiger te eten en de signalen van honger en verzadiging te herkennen.
 3. Laat schuldgevoelens los: Accepteer dat het normaal is om af en toe te genieten van voedingsmiddelen die minder voedzaam zijn.
 4. Wees lief voor jezelf: Onthoud dat zelfzorg en zelfliefde essentieel zijn bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding.

 

Conclusie

Intuïtief eten is een benadering die je helpt een gezonde(re) relatie met voeding op te bouwen zonder de strenge regels. Het draait om het luisteren naar je lichaam, genieten van voeding en het ontwikkelen van een positiever lichaamsbeeld. Als diëtist zijn wij hier om je te ondersteunen op je reis naar intuïtief eten. Samen kunnen we werken aan het opbouwen van een gezonder, gelukkiger leven.

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij de overgang naar intuïtief eten? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te begeleiden op deze reis naar een gezondere relatie met voeding.