Leven met lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoening die vaak miskend wordt en kan optreden als gevolg van een aantal factoren die het normale functioneren van het lymfestelsel verstoren. Dit kan zijn door een aangeboren afwijking van het lymfestelsel, operaties waarbij lymfeklieren zijn verwijderd of beschadigd, bestralingstherapie, trauma, infectie of langdurige druk op de lymfevaten.

De belangrijkste symptomen van lymfoedeem zijn zwelling, een zwaar gevoel in het aangetaste gebied, beperkte bewegingsvrijheid, pijn en infecties van de huid.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het beheer van lymfoedeem:

1. Vermindering van ontstekingen: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten, noten en vette vis helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen.

2. Bevordering van een gezond gewicht: Overgewicht zal de symptomen van lymfoedeem verergeren door extra druk op het lymfestelsel uit te oefenen. Een evenwichtige voeding die rijk is aan vezels, magere eiwitten en gezonde vetten helpt bij het handhaven van een gezond gewicht.

3. Vochtbalans: Een goede vochtbalans is tevens cruciaal bij lymfoedeem. Het verminderen van de inname van natrium (zout) helpt bij het verminderen van vochtretentie. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om het lichaam gehydrateerd te houden en de lymfecirculatie te ondersteunen.

4. Eiwitinname: Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstel en de regeneratie van weefsels. Het consumeren van voldoende eiwitten uit bronnen zoals mager vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten helpt bij het bevorderen van het herstel van beschadigd weefsel en het verminderen van zwelling.

5. Matigen van alcohol- en cafeïneconsumptie: Overmatig alcohol- en cafeïnegebruik zal dehydratatie bevorderen en de lymfecirculatie belemmeren. Matiging van de consumptie van alcoholische dranken en cafeïne-houdende dranken zoals koffie en frisdrank is daarom ook gunstig voor mensen met lymfoedeem.

6. Vaste eetmomenten en gezonde snacks: Het handhaven van vaste eetmomenten met een tussenperiode van 4 à 6 uur (geen maaltijden overslaan!) en het vermijden van te grote maaltijden helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het energieniveau gedurende de dag. Gezonde snacks zoals groenten, noten, gekookt ei of magere zuivelproducten kunnen worden gebruikt om hongergevoelens te voorkomen.

 

Het is belangrijk op te merken dat voeding slechts één aspect is van het beheer van lymfoedeem. Zo wordt er onder andere in onze groepspraktijk te Retie ook manuele lymfedrainage aangeboden.