Magnesiumtekort en het risico op dementie

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van processen in het lichaam, waaronder de regulatie van de zenuwfunctie en de hersengezondheid. Hoewel het vaak in verband wordt gebracht met spierfunctie en energieproductie, wijst onderzoek steeds meer op een mogelijke rol van magnesium bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals dementie.

De rol van magnesium in de hersenen

Magnesium is cruciaal voor de gezondheid van de hersenen. Het helpt bij het integreren van neurotransmitters, zoals glutamaat, die betrokken zijn bij het geheugen en leren. Daarnaast ondersteunt magnesium de doorbloeding van de hersenen, wat essentieel is voor een goede cognitieve functie. Onderzoek toont aan dat een tekort aan magnesium , kan leiden tot een verslechtering van de hersenfunctie en een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang.

Onderzoek naar magnesium en dementie

Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een lage magnesiuminname mogelijk een groter risico lopen op het ontwikkelen van dementie, met de naam de ziekte van Alzheimer. Magnesium kan beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen, twee factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van dementie. Verder kan een voldoende magnesiuminname de vorming van amyloïde plaques helpen voorkomen, eiwitophopingen die kenmerkend zijn voor Alzheimer.

Risicofactoren voor magnesiumtekort

Ondanks het belang van magnesium, komt het relatief vaak voor, vooral bij ouderen. Bepaalde risicofactoren kunnen bijdragen aan een tekort aan magnesium, waaronder:

  • Onvoldoende inname via voeding : Magnesium komt voor in kruiden zoals noten, zaden, groene bladgroenten en volkorenproducten. Een voedingspatroon laag in deze producten verhoogt het risico.
  • Chronische ziekten : Diabetes en hart- en vaatziekten kunnen leiden tot een aanzienlijk verlies van magnesium via de urine.
  • Medicatiegebruik : Diuretica en maagzuurremmers kunnen de magnesiumspiegels in het lichaam verlagen.

Preventie van dementie: magnesiumrijk voedingspatroon

Om het risico op de cognitieve achteruitgang te verminderen, is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via de voeding. Magnesiumrijke ingrediënten zoals spinazie, amandelen, pompoenpitten en pure chocolade kunnen bijdragen aan een gezonde hersenfunctie. Voor sommige mensen, vooral bij  ouderen, kan een magnesiumsupplement interessant zijn (dit steeds in overleg worden met een arts of diëtist).

Conclusie

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de exacte rol van magnesium bij de preventie van dementie vast te stellen, zijn er aanwijzingen dat een magnesiumrijk voedingspatroon kan helpen bij het behouden van een goede hersengezondheid en mogelijk het risico op dementie kan verminderen. Als diëtist adviseren wij om aandacht te besteden aan een volwaardig, gevarieerd eetpatroon dat rijk is aan magnesium om niet alleen de algemene gezondheid, maar ook de cognitieve functie te ondersteunen.

Heb je vragen over hoe je magnesiuminname kunt verhogen? Neem gerust contact op voor persoonlijk voedingsadvies!