Niet-alcoholische leververvetting vormt een groeiend gezondheidsprobleem

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD of “non-alcoholic fatty liver disease”) is een aandoening waarbij er een overmatige vetopslag in de lever is, zonder dat overmatig alcoholgebruik de oorzaak is. Deze aandoening heeft de afgelopen decennia wereldwijd in aantal gewonnen en vormt nu een ernstig gezondheidsprobleem. Maar waarom zien we deze toename, en wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Wat is niet-alcoholische leververvetting?

Bij NAFLD stapelt vet zich op in de levercellen. Dit kan leiden tot leverontsteking, wat op termijn kan uitmonden in levercirrose of zelfs leverkanker. Het is de meest waarschijnlijke leverziekte in de westerse wereld, en naar schatting heeft 25-30% van de volwassenen hier mee te maken.

Risicofactoren en de toenemende prevalentie

De stijging van NAFLD houdt een sterk verband met de toename van obesitas, type 2 diabetes en metabool syndroom (o.a. hoge bloeddruk). Dit zijn risicofactoren die nauw verbonden zijn met een westerse levensstijl:

  1. Voeding : Een voedingspatroon aan rijk bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en ongezonde vetten draagt ​​bij aan vetopslag in de lever.
  2. Lichaamsbeweging : Een zittende levensstijl vermindert de insulinegevoeligheid en verhoogt het risico op vetopslag.
  3. Genetische aanleg : Bepaalde genen verhogen de kans op NAFLD, maar dit risico wordt versterkt door een ongezonde levensstijl.

Recentelijk is de naam van deze groeiende leefstijlaandoening dan ook gewijzigd naar “metabolic-associated steatotic liver disease” of MASLD.

Gevolgen voor de volksgezondheid

NAFLD of beter MASLD wordt vaak in een vroeg stadium niet opgespoord, omdat het vaak vrij is van symptomen. Hierdoor kan het lang onopgemerkt blijven, terwijl de schade aan de lever voortschrijdt. Dit brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder:

  • Verhoogd risico op hart- en bloedvaten
  • Progressieve leveraandoeningen
  • Verminderde levenskwaliteit

Preventie en behandeling

Het goede nieuws is deze leverziekte in veel gevallen omkeerbaar is met de juiste aanpak:

  1. Gezonde voeding : Een voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, volkoren granen, gezonde vetten en eiwitten kunnen helpen. Omega-3 vetzuren en antioxidanten spelen tevens een rol in het verbeteren van de levergezondheid.
  2. Beweging : Regelmatig bewegen, zowel cardio als krachttraining, verbetert de vetverbranding en de insulinegevoeligheid.
  3. Gewichtsverlies : Slechts 5-10% gewichtsdaling bij obesitas geeft een aanzienlijke verbetering.
  4. Medische begeleiding : Bij gevorderde stadia van NAFLD is medische ondersteuning noodzakelijk, inclusief medicatie en gelijktijdige monitoring van de leverfunctie.

Conclusie
De toenemende prevalentie van niet-alcoholische leververvetting vraagt ​​om actie. Een gezonde levensstijl is dé sleutel tot preventie en behandeling.  Als diëtisten spelen we een belangrijke rol in de begeleiding van mensen met (een verhoogd risico op) NAFLD. Door bewust te maken van hun voedings- en bewegingspatronen en hen te ondersteunen bij het aanbrengen van duurzame veranderingen, kunnen we de gezondheid  van de lever helpen te verbeteren en zo verdere complicaties voorkomen.

Wens je je levergezondheid te verbeteren of wil je voedingsbegeleiding op maat? Neem dan gerust contact op met één van onze erkende diëtisten in onze groepspraktijk te Retie of Mol (Wezel)!