Orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa is een eetstoornis die zich kenmerkt door een obsessieve focus op het eten van gezond voedsel. Mensen met orthorexia zijn bezorgd over de kwaliteit en zuiverheid van hun voedsel, en ze vermijden vaak voedingsmiddelen die ze als ongezond beschouwen. Hoewel het nastreven van een gezonde levensstijl belangrijk is, kan een obsessie met gezond eten leiden tot sociale isolatie, angst, en tekorten in voedingsstoffen.

Als erkende diëtisten zijn wij hier om je te helpen een evenwichtige en gezonde relatie met voeding te herstellen.

Hierbij enkele manieren waarop wij je kunnen ondersteunen:

  1. Bewustwording en educatie: We zullen samen werken aan het begrijpen van wat orthorexia is en hoe het van invloed kan zijn op je gezondheid en levenskwaliteit.
  2. Zelfbewustzijn: We zullen je helpen bij het identificeren van obsessieve gedachten en gedragingen met betrekking tot voeding, zodat je bewuster kunt omgaan met deze patronen.
  3. Herstel van een gezond voedingspatroon: Samen zullen we werken aan het ontwikkelen van een uitgebalanceerd en gevarieerd eetpatroon dat al je voedingsbehoeften vervult, zonder obsessie.
  4. Mentale gezondheidsondersteuning: Indien nodig kunnen we samenwerken met de psychologen in onze groepspraktijk, om je te helpen bij het beheersen van angstgevoelens en obsessieve gedachten.
  5. Zelfzorg en ontspanning: Het leren van strategieën voor stressmanagement en zelfzorg is essentieel om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen.
  6. Ondersteuning: We kunnen je helpen bij het opbouwen van een ondersteunend netwerk en het omgaan met sociale situaties waarin gezond eten een bron van stress kan zijn.

Het herstellen van een gezonde relatie met voeding en het overwinnen van orthorexia is een proces dat tijd en inzet vergt, maar het is mogelijk.

Als je vermoedt dat je orthorexia hebt of als je hulp nodig hebt om een gezonde balans in je eetgewoonten te vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We ondersteunen en  begeleiden je graag op weg naar een gezondere, evenwichtige levensstijl.