TIPS OM GERICHT GEZONDE BOODSCHAPPEN TE DOEN

Gezond boodschappen doen kan een uitdaging zijn met alle verleidingen in de supermarkt. Vaak koop je toch meer dan je nodig hebt, of belanden er ongezonde producten in je mandje. Door strategisch en bewust boodschappen te doen, kun je je gezondheid verbeteren en geld besparen. Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen gericht en gezond in te kopen!

1. Maak een boodschappenlijst en hou je eraan

Het klinkt simpel, maar een boodschappenlijst is je beste vriend. Door vooraf te bedenken wat je nodig hebt en je hieraan te houden, voorkom je impulsieve aankopen van ongezonde producten. Een goede strategie is om thuis een lijstje te maken op basis van een weekmenu. Zo voorkom je dat je dingen vergeet of juist te veel koopt.

Tip: Gebruik een app om je lijstje bij te houden, zodat je het altijd bij de hand hebt.

2. Ga niet boodschappen doen op een lege maag

Honger maakt rauwe bonen zoet! Als je met een lege maag boodschappen doet, ben je sneller geneigd om ongezonde, calorierijke snacks mee te nemen. Eet vooraf een kleine, gezonde snack, zoals een handje noten of een stuk fruit, zodat je zonder hongergevoel door de winkel loopt.

3. Kies voor de buitenste gangpaden

Supermarkten zijn vaak zo ingericht dat verse producten – zoals groenten, fruit, zuivel, vlees, en vis – aan de buitenste gangpaden te vinden zijn. Voorverpakte, bewerkte producten staan vaak in de binnenste gangpaden. Door je vooral te richten op de buitenste randen van de supermarkt, kom je automatisch gezondere producten tegen.

4. Lees etiketten goed door

Zelfs producten die als “gezond” worden gepromoot, kunnen verborgen suikers of ongezonde vetten bevatten. Neem de tijd om de etiketten te lezen en te letten op de voedingswaarde en ingrediënten. Probeer producten te kiezen met een korte ingrediëntenlijst en zonder toegevoegde suikers, transvetten en kunstmatige toevoegingen.

Tip: Let vooral op de eerste drie ingrediënten; deze vormen het grootste deel van het product.

5. Koop seizoensgebonden en lokale producten

Seizoensgebonden producten zijn vaak voedzamer en goedkoper. Groenten en fruit in het seizoen bevatten meer vitaminen en mineralen, omdat ze op het juiste moment zijn geoogst. Kies ook eens voor lokale producten; deze hebben vaak minder kilometers afgelegd, wat beter is voor het milieu en vaak voor de portemonnee.

6. Vermijd aanbiedingen van ongezonde producten

Supermarkten spelen in op onze behoefte aan korting en promoties, vooral op snacks en bewerkte voedingsmiddelen. Een “2 voor de prijs van 1”-aanbieding klinkt aantrekkelijk, maar bedenk goed of je echt baat hebt bij de aankoop. Focus liever op aanbiedingen van producten die gezond en houdbaar zijn, zoals volkoren producten, diepvriesgroenten, of vis.

7. Kies voor volkoren varianten

Veel voedingsmiddelen zoals pasta, rijst en brood zijn in volkoren varianten te verkrijgen. Volkoren producten bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen dan hun witte varianten en zorgen voor een verzadigd gevoel. Kies altijd voor volkoren opties om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en langer verzadigd te zijn.

8. Wees bewust van portiegrootte

Supermarkten bieden vaak grote verpakkingen aan, en dit kan leiden tot overconsumptie. Het kan aantrekkelijk zijn om grotere verpakkingen te kopen, maar wees je ervan bewust dat dit je ook kan verleiden om meer te eten. Kies voor de normale verpakking als je weet dat je anders te veel eet.

9. Koop alleen wat je nodig hebt

Vermijd het inslaan van grote hoeveelheden perishable producten als je weet dat je ze niet op tijd kunt opmaken. Dit voorkomt niet alleen voedselverspilling, maar helpt je ook om alleen te eten wat je nodig hebt.

10. Plan een vaste boodschappendag

Probeer een vaste dag per week te kiezen om boodschappen te doen. Dit helpt om structuur te brengen in je eetpatroon en voorkomt dat je onnodig vaak naar de supermarkt gaat. Door één keer per week alles te halen wat je nodig hebt, vermijd je impulsaankopen en bespaar je tijd én geld.

Conclusie
Gericht boodschappen doen vraagt om een beetje voorbereiding, maar het resultaat is een efficiëntere, gezondere en bewuste winkelervaring. Door je te houden aan je boodschappenlijstje, etiketten goed te lezen en te kiezen voor verse en volkoren producten, kun je jouw eetpatroon verbeteren en dichter bij je gezondheidsdoelen komen.

Wil je meer praktische tips en inspiratie voor een gezonde levensstijl? Volg ons op social media (Facebook of Instagram) voor wekelijkse updates over voeding, slimme boodschappenstrategieën, gezonde recepten en meer! Of lees onze andere blogs met leuke (w)eetjes: Leef Gezond – Groepspraktijk Nadia Brans