Voedingstips voor diabetesbeheersing

  1. Kies voor volkoren: Volkoren granen zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn rijk aan vezels en hebben een lagere glycemische index dan geraffineerde granen, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  2. Eet regelmatig en verdeel maaltijden: Verdeel maaltijden gelijkmatig over de dag om grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
  3. Beperk toegevoegde suikers: Beperk voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, snoep, gebak en zoete snacks. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, tagatose, …
  4. Eet voldoende groenten en fruit: Groenten en fruit zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en bevatten natuurlijke suikers die langzamer worden opgenomen dan toegevoegde suikers. Kies voor verse, onbewerkte groenten en fruit (max 2 stuks per dag, bij voorkeur bij maaltijd) en vermijd vruchtensappen en gedroogd fruit.
  5. Focus op gezonde vetten: Kies voor gezonde vetten zoals onverzadigde vetten uit noten, zaden, avocado’s en olijfolie in plaats van verzadigde en transvetten uit bewerkte voedingsmiddelen en gefrituurd voedsel. Gezonde vetten kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden (gezien celmembranen flexibel blijven en zo goed kunnen reageren op o.a. insuline) en de gezondheid van het hart te ondersteunen.
  6. Beperk zoutinname: Beperk de inname van natrium door bewerkte voedingsmiddelen en zoute snacks te vermijden en te kiezen voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen. Overmatige zoutinname leidt tot hoge bloeddruk, wat een risicofactor is voor complicaties bij diabetes.
  7. Drink voldoende water: Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken gedurende de dag. Water helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en kan helpen om overmatig eten te voorkomen om dorst te verwarren met eetlust.
  8. Raadpleeg een diëtist: Overweeg om een diëtist te raadplegen. Een diëtist kan een persoonlijk voedingsplan opstellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften, voorkeuren en levensstijl, en kan helpen bij het stellen van realistische doelen voor gewichtsbeheersing en bloedsuikerbeheersing.

Door deze voedingstips te volgen en samen te werken met een diëtist, kunnen mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel beter onder controle houden en hun gezondheid verbeteren.