Waarom begeleiding aangewezen is na een Gastric Bypass of Gastric Sleeve

Een Gastric Bypass of Gastric Sleeve kan een levensveranderende ingreep zijn voor mensen die worstelen met ernstig overgewicht. Hoewel deze operaties in veel gevallen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, is het niet ongewoon dat mensen na verloop van tijd weer aankomen. Dit kan frustrerend en ontmoedigend zijn, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning kan gewichtstoename echter voorkomen worden.

* Waarom komt gewichtstoename vaak voor na een Gastric Bypass of Gastric Sleeve?

  1. Veranderende eetgewoonten: Na de operatie moeten patiënten drastische veranderingen aanbrengen in hun eetgewoonten. Dit vereist niet alleen kennis, maar ook consistentie en discipline. Het terugvallen in oude, ongezonde eetgewoonten kan leiden tot gewichtstoename.
  2. Aanpassing van het lichaam: Na een tijdje past het lichaam zich aan de kleinere maagomvang aan. Dit betekent dat je mogelijk weer in staat bent om grotere hoeveelheden voedsel te eten dan direct na de operatie, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.
  3. Calorierijke voeding: Sommige mensen kiezen na de operatie voor calorierijke, maar weinig vullende voedingsmiddelen zoals snacks en suikerhoudende dranken. Deze voedingsmiddelen kunnen het gewichtsverlies belemmeren en zelfs leiden tot gewichtstoename.
  4. Gebrek aan lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit is cruciaal voor het behoud van gewichtsverlies. Een sedentair leven zonder voldoende lichaamsbeweging zal bijdragen aan het terugwinnen van gewicht.
  5. Psychologische factoren: Emotionele en psychologische factoren, zoals stress, angst en depressie, kunnen leiden tot emotie-eten. Zonder de juiste coping-strategieën kunnen deze factoren de vooruitgang na de operatie belemmeren.

* Het belang van begeleiding door onze gespecialiseerde diëtiste

1. Persoonlijk voedingsadvies Onze diëtiste werkt nauw samen met patiënten om een individueel voedingsplan te ontwikkelen dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en doelen. Dit plan helpt patiënten bij het maken van gezonde voedselkeuzes die hen helpen hun gewicht te behouden en zich goed te voelen.

2. Educatie en bewustwording We bieden uitgebreide educatie over voeding en het belang van het handhaven van een gezond dieet na de operatie. Patiënten leren welke voedingsmiddelen ze moeten vermijden en welke ze moeten omarmen om hun gezondheid te ondersteunen.

3. Regelmatige follow-ups Onze diëtiste plant regelmatige follow-up afspraken (met bepaling van de lichaamssamenstelling) om de voortgang van de patiënt te monitoren en het voedingsplan indien nodig aan te passen. Deze voortdurende begeleiding helpt patiënten om gemotiveerd te blijven en op koers te blijven met hun gewichtsverliesdoelen.

4. Emotionele en psychologische ondersteuning Het omgaan met emotionele eettriggers is een belangrijk aspect van gewichtsbeheersing na een bariatrische operatie. Onze groepspraktijk te Retie biedt tevens psychologische ondersteuning om patiënten te helpen gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen en emotioneel welzijn te bevorderen.

5. Integratie van beweging We benadrukken het belang van regelmatige fysieke activiteit en helpen patiënten bij het ontwikkelen van een haalbaar bewegingsplan dat past bij hun levensstijl. Beweging is bijzonder belangrijk voor het behoud van gewichtsverlies en het bevorderen van algemene gezondheid.

Conclusie

Gewichtstoename na een Gastric Bypass of Gastric Sleeve is een veelvoorkomend probleem, maar het is niet onvermijdelijk. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen patiënten succesvol hun gewichtsverlies behouden en hun algehele gezondheid verbeteren. Onze gespecialiseerde diëtiste speelt een zeer dankbare rol in dit proces, door gepersonaliseerde voedingsadviezen, educatie, regelmatige follow-ups en emotionele ondersteuning te bieden. Als je een bariatrische operatie hebt ondergaan of overweegt, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het bereiken én behouden van een gezond gewicht. Samen zetten we stappen naar een gezonder leven.