Voor het afwerken van een salade of met een mooi stuk vlees maak je pas echt indruk als er een goede olie bij gebruikt wordt. De meeste keukenkasten bevatten echter slechte olijfolie, hoog tijd dat hier verandering in komt. Net als een goede wijn, kan een goede olijfolie je gerecht naar een hoger niveau tillen. Alleen wat is dan zo’n goede olijfolie, en hoe herken je het?
Olijfolie is een gezond én lekker product, mits je er een van goede kwaliteit hebt, en dat blijkt inderdaad behoorlijk lastig te bepalen in de dwaaltocht tussen de vele verschillende olijfolies…
Extra vierge olijfolie is steeds de beste keuze. Het label “extra vierge”laat zich vertalen tot ‘extra maagdelijk’, wat inhoudt in dat de olijfolie van de eerste persing is. Een olijfolie van de eerste persing is niet gemengd met andere oliën of chemicaliën.
Maar ook binnen de categorie “extra vierge” heb je veel verschil in kwaliteit. Vergelijk het met wijn: je hebt wijn én wijn…
GEUR
Giet wat olijfolie in een proper glas en warm het glas op met je hand. Laat de olijfolie langzaam heen en weer glijden en bedek de bovenkant van het glas met je hand. Hef je hand een beetje op en breng je neus naar de olijfolie. Adem langzaam en lang in. Wat ruik je?
Als je zo goed als niets ruikt, dan heb je waarschijnlijk geraffineerde olie die nooit extra vierge is geweest. Ruik je een aangename geur die je doet denken aan groene of rijpe olijven, kan je met een gerust hart de keuken induiken. Als je een muffe geur ruikt die doet denken aan rot fruit of vuile sokken, is je olijfolie over datum en kan je ze beter niet meer gebruiken.
SMAAK
Laat de olie in je mond en keel glijden, en gorgel zoals je bij wijn zou doen. Voel je een kriebel in de keel of moet je kuchen na het proeven, dan heb je goede olijfolie. Deze ‘peperige’ smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten. Als je olijfolie vreemd genoeg naar azijn of wijn smaakt, wil dat meestal zeggen dat de olijven gefermenteerd zijn, omdat ze niet snel genoeg zijn gemalen na het plukken.
DATUM
Het is niet omdat olijfolie extra vierge was wanneer ze gebotteld werd, dat ze dat na lange tijd nog altijd is…. Zelfs de beste olijfolies zwakken af na een bepaalde tijd. Idealiter gebruik je je olijfolie tot maximaal 2 jaar na bottelen!
PRIJS
Producenten durven al eens pure olijfolie met goedkopere varianten mixen, zonder dat op het etiket te vermelden. Jammer genoeg verdwijnt dan niet enkel de smaak, maar ook het gezondheidsvoordeel. Een goede aanwijzing is de prijs. Gezien de hoge kostprijs van de productie is het niet erg aannemelijk dat je the real deal hebt gekocht bij een goedkope fles. Kies liever voor kleinere merken die biologisch werken en zich niet te goedkoop profileren. Liever wat minder maar beter: kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dat komt je lichaam ten goede. Laat voeding je medicijn zijn.
FLES
Olijfolie van goede kwaliteit vind je doorgaans niet in transparante flessen, de inval van licht is namelijk nadelig voor de kwaliteit van de olie. Kies daarom altijd voor een donkere fles of een blik, : Bewaar olijfolie op een frisse plaats, maar niet in de koelkast. Olijfolie bewaar je het best tussen de 10 en 20° C.
Licht, lucht én tijd zijn de grootste boosdoeners van olijfolie
Laat onze olijfolie jouw gerechten verheffen tot ongekende hoogten van genot en verfijning. Dompel jezelf onder in de pure essentie van kwaliteit met elke fles die je bij ons vindt.