Klinische psychologie
mentale gezondheid bereikbaar maken
Psychologische disbalans kent vele vormen. Dit kan zich uiten in o.a. eetstoornissen, stemmings- en gedragsstoornissen, angstaanvallen, tot depressie en suïcidale gedachten.
In deze gevallen is deskundige hulp van een psycholoog aangewezen.
Eetstoornissen
Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Aanvankelijk kan dit vrij onschuldige vormen aannemen, maar de gevolgen op termijn kunnen bijzonder ernstig zijn. De meest courante eetstoornissen zijn emo-eten, binge-eating, boulimie en anorexia.
Verscheidene zaken kunnen hierbij aan de basis liggen. Dit kan gaan van een verstoord zelfbeeld, omgevingsfactoren, tot zelfs erfelijke aanleg.
Voor meer informatie over eetstoornissen, de oorzaken en gevolgen, mogelijke behandeling en therapievormen, kan je terecht bij onze klinisch psycholoog.
STEMMINGSSTOORNISSen
Een baaldag, wie heeft hier nooit mee te maken? Nergens zin in, niet naar buiten willen, afspraken afzeggen… Geen nood, het gaat wel weer over. Maar stel dat deze somberheid dagen, weken of maanden aanhoudt, wat dan?
In de psychologie bestaan er allerlei ingewikkelde termen voor de verschillende stemmingsstoornissen, maar we zullen het houden op 3 belangrijke groepen :
- depressie
- dysthyme stoornis (chronische depressiviteit)
- bipolaire (manisch-depressieve) stoornis
Deze stemmingsstoornissen kunnen verder evolueren tot paniekaanvallen, angsten, alcohol- en drugsmisbruik, suïcidaal gedrag.
Zelf een diagnose stellen is moeilijk, vanwege de vaak subtiele en dubbelzinnige aard van de symptomen.
De psycholoog zal aan de hand van doelgerichte vragen, gesprekken en aanvullend onderzoek een accurate diagnose stellen, en aan de hand hiervan de juiste therapie opstarten.
Je kan als patiënt doorverwezen worden door uw arts of hulpverlener. Je kan echter ook steeds zelf contact opnemen met ons.
Burn-out coaching
Ken je het gevoel dat de niet aflatende hectiek thuis en op het werk je belemmeren om nog écht tot rust te kunnen komen? Kan je de dagelijkse zorgen nog maar moeilijk in perspectief zien? Heb je je nachtrust ingeruild voor het piekeren over de volgende dag? Heb je het gevoel nooit uitgerust te zijn? Kan je nog moeilijk genieten van het leven?
Dit zijn duidelijke signalen dat je het over een andere boeg moet gooien. De vraag is : hoe doe je dat?
Werkgerelateerde factoren
Stress en burn-out op het werk zijn vaak het gevolg van een onevenwicht tussen de energie die je in je werk steekt en wat je ervoor terugkrijgt. Dit kan te maken hebben met de pure werklast, maar vaak liggen ook sociale factoren aan de grondslag: gebrek aan erkenning en steun, conflicten, pesterijen tot zelfs fysiek geweld.
Thuisfront
Mentale uitputting en burn-out worden doorgaans sterk gekoppeld aan betaalde arbeid, maar ook in het familieleven kan burn-out de kop opsteken. Met name huismoeders vormen een risicogroep : het ‘management’ van het grootbrengen van de kinderen en de dagelijkse takenlast, gekoppeld aan het onvermogen om soms afstand te nemen en ‘neen’ te zeggen, zorgen ervoor dat in het gezin de emmer overloopt. Dit heeft dan weer een negatieve impact op de relaties.
Vraag hulp bij een specialist
Indien je de symptomen van burn-out herkent bij jezelf, in je werkomgeving of je gezin, zoek dan gerichte hulp vòòr dat het zo ver is.
Onze psycholoog zal jou de tools aanreiken om je energiepeil en mentale weerbaarheid terug op gezond niveau te brengen, en niet minder belangrijk, jou leren om de valkuilen te herkennen. Zo voorkom je dat je weer blijft doorrijden tot het lampje op rood staat.

Tarieven
- € 60 per sessie (60 min)