recept
Ingrediënten
Romescosaus
- 4 rode paprika’s
- 2 tomaten
- 1 teen look
- 40 g amandelen (zonder vliesje)
- 40 g hazelnoten (zonder vliesje)
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el tomatenpuree
- 1 kl sriracha
- 1 el olijfolie
- 1 kl zout
- flinke draai peper
Steak
- 2 kleine knolselders (900 g stuk)
- olijfolie
- grof zout
Salade
- 500 g witte bonen (uit bokaal of blik en goed gespoeld)
- 400 g kerstomaatjes
- 3 el lookolie (of olijfolie en pers er dan een teentje look bij)
- ½ kl gerookt paprikapoeder
- 3 el fijngehakte bladpeterselie
- 1 citroen
- peper
- zout
Bereidingswijze
- Halveer de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Wrijf de schil in met een tikje olie. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de schil naar boven.
- Zet ze bovenaan in een oven van 220° tot de schil zwart geblakerd is. Haal ze er uit en steek ze in een plastic vershoudzakje en laat ze hierin afkoelen. Eens afgekoeld trek je er de zwarte schil makkelijk af.
- Rooster de noten even in een pan zonder vetstof. Ze moeten lichtjes kleuren maar uiteraard niet verbranden.
- Emondeer de tomaten en haal de pitjes eruit.
- Doe de noten in een cutter en hak ze redelijk fijn. (niet tot poeder)
- Voeg nu de paprika’s, tomaten, look, azijn, tomatenpuree, sriracha, olijfolie, peper en zout toe en cutter. Je mag nog wat structuur behouden.
- Was de knolselders goed af met een borstel. Al het zand moet verwijderd zijn. Prik ze op verschillende plaatsen goed in met een vork. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Wrijf ze in met wat olijfolie en grof zout. Zet ze 2 uur in een oven van 170°. Besprenkel na een uur nog eens met olijfolie. Check of ze gaar zijn met een mesje. Laat ze in de schil afkoelen.
Salade
- Maak de salade door de bonen met gehalveerde kerstomaatjes te mengen. Voeg ook wat lookolie, paprikapoeder en peterselie toe.
- Snijd de citroen in twee en grill deze 2 minuten, op de snijkant, op de bbq of in een grillpan. Pers één helft uit over de salade en leg de andere helft erbij voor degene die wat extra willen.
- Snijd de kontjes van de knolselder en snijd de knollen in dikke plakken. Ik haal 4 plakken uit 1 selder. Grill deze plakken op de bbq of in een grillpan.
- Werk de steaks af met een tikje grof zout en enkele druppels olijfolie. Serveer met de romescosaus en de bonensalade.
Met dank aan mijn schoonzusje @dekeukenvanliselotte voor de receptontwikkeling, food fotografie & styling.