Voedselallergie en intolerantie
LAAT JE LEVEN NIET BEHEERSEN DOOR EEN VOEDSELALLERGIE OF VOEDSELINTOLERANTIE
MET DE JUISTE TIPS KAN JE LEREN OMGAAN MET JE VOEDSELALLERGIE OF -INTOLERANTIE.
Steeds meer mensen worden zich er van bewust dat voeding een grote rol speelt bij bepaalde klachten. Er worden dan ook steeds meer allergie- en intolerantietesten uitgevoerd.
Een uitgebreid onderzoek kan soelaas bieden, maar is niet altijd noodzakelijk. Vaak kan uw allergiediëtiste aan de hand van inzage in uw eetgewoonten reeds hulp bieden.
Belangrijk is om in eerste instantie een onderscheid te maken tussen een intolerantie en een allergie.
Wat is een voedselallergie?
Bij een voedselallergie schiet je afweersysteem in werking. Als reactie op bepaalde stoffen in je voeding (allergenen) maakt het antistoffen aan, waardoor er al snel klachten komen als jeuk, huiduitslag, niezen, loopneus of verstopte neus, tranende ogen, kortademigheid, benauwdheid, maag-darmklachten etc…
Een voedselallergie kan via een bloedtest worden onderzocht. Tijdens de begeleiding kan uw allergiediëtiste mee onderzoeken welke voedingsmiddelen mogelijk een boosdoener zijn. Daarnaast kan zij jou ook tips geven om met een allergie om te gaan.
Een voedselintolerantie is geen allergie.
Bij een voedselintolerantie zal je afweersysteem niet reageren. Wel zal je lichaam op andere manieren inspelen op bepaalde stoffen in je voeding (triggers). Meestal reageert je lichaam bij een intolerantie met maag-darmklachten, zoals buikpijn, diarree, constipatie, misselijkheid, krampen, winderigheid. Heel uitzonderlijk kunnen er ook andere klachten optreden (bij een pseudo-allergie).
De meeste voedselintoleranties kunnen niét via een bloedtest worden onderzocht, hiervoor is het nodig om je voeding meer in detail te gaan onderzoeken tijdens de begeleiding.
Aarzel niet om hulp te vragen aan één van onze allergiediëtisten.
